Medialukutaito Infograafi sekä kuvien ja videoiden käyttö opetuksessa

https://digierko2.wordpress.com/3-medialukutaito/

3. Medialukutaito / työkalupakki / infograafi  NY12h Minicamp yrittäjyyden leiristä

TiiMi eli Keskikadun Keudan Tiina Halonen ja Mia Kilpinen aloittivat 18.9.2019 uuden NY Vuosi Yrittäjänä lukukauden opiskelijaryhmänsä kanssa 12h Minicamp yrittäjyysleirin merkeissä. Vuosi Yrittäjänä ohjelma kestää toukokuun 2020 loppuun. Ohjauksessa reilut 25 opiskelijaa.

Infograafin tausta;
Tavoite on tehdä syksyn 2019 aikana Moodleen materiaalipankki, jonka avulla muutkin keudalaiset (opettajat ja tuutorit) voivat helposti omalla kampuksellaan käynnistää toiminnallisen leiripäivän.

Ammatillisessa koulutuksessa on tarve yhä enemmän integroida eri oppiaineita, ohjata opiskelijoita yhteisopettajuudella, rohkaista nuoria tiimityöhön ja työelämätaitoja vahvistamaan, huomioida yrittäjyys, yrittäjät ja toimiala kussakin opetettavassa aineessa. Nämä haasteet toiminnallinen leiripäivä yrittäjyyden merkeissä nivoo hienosti yhteen.

NY12h Minicamp leiripäivän merkeissä voi käynnistää joko NY Vuosi Yrittäjänä lukukauden, suorittaa yrittäjyyden pakollisen kurssin (1 osp) tai osan valinnaisista kursseista (1-3 osp). Leiripäivä mahdollistaa myös kielikylvyt. Toiminnallinen leiripäivä sopii hyvin myös tutkinnonosiin Yritystoiminnan suunnittelu 15 osp tai Yrityksessä toimiminen 15 osp.




https://create.piktochart.com/output/41034965-infograafi-ny12h-leiri




Videoiden käytöstä opetuksessa 

https://spark.adobe.com/ on erittäin käyttökelpoinen videotyökalu sekä opettajalle että opiskelijalle. Videoon voit laittaa tekstiä, omia kuvia, musiikkia ja nauhoittaa puhetta jokaiseen diaan pitämällä vain mikrofoninappia pohjassa. Videoihin on olemassa valmiita väri+fontti-teemoja sekä layout-vaihtoehtoja. Videot ovat julkisia, mutta ne saa halutessaan ”piiloon” muutamalla klikkauksella ”share”-kohdassa. Videon voi jakaa esim. linkin kautta tai upottamalla sen oppimisalustalle. Tässä esimerkki:
https://www.powtoon.com/home/  Powtoon on sovellus animoitujen videoiden tekemiseen. Voit kirjautua Facebookilla, Google-tilillä ja monilla muilla tai rekisteröityä sähköpostillasi. Powtoonilla on useampia maksullisia tilivaihtoehtoja, mutta ilmaisellakin pääsee jo pitkälle. Sovellus vaatii ehkä jonkin verran opettelua ensi alkuun, mutta sillä voivat niin opiskelijat kuin opettajatkin tehdä vaihtelevia esityksiä. Ohessa esimerkki, jossa opiskellaan liikeviestinnän sanastoa:
Kannattaa hyödyntää eri some-sovelluksissa olevia työkaluja, kuten Instagrammin Flipagrammia, josta ohessa esimerkki opiskelijoiden tekemästä matkaraportista.

Kuvien käytöstä opetuksessa

https://unsplash.com/ -osoitteesta löytyy ilmaisia kuvia moneen tarkoitukseen. Hakusana pitää kuitenkin laittaa englanniksi.
Sekä kuvapankkien kuvia että itse otettuja kuvia voi työstää esim. kuvakollaasiohjelmilla. Kuvakollaasien teko puhelimen appilla (esim. Pic Collage) on helppoa ja opiskelijoille tuttua puuhaa. Siihen on helppo lisätä tekstiä ja muita elementtejä. Kuvakollaasi toimii esim. hyvin tehtävänä, jonka opiskelija tuottaa omalla ajallaan ja palauttaa vaikka oppimisalustan palautuskansioon/ opettajan puhelimeen. Osoitteesta https://www.photocollage.com/   löytyy helppokäyttöinen ohjelma.

Erilaisilla grafiikkaohjelmilla voi työstää mukavannäköisiä tehtävänantoja tai opetusmateriaaleja tylsien word-tiedostojen sijaan. Niistä esimerkkeinä https://www.canva.com/  ja https://piktochart.com/ , joista löytyville valmiille pohjille voi vaihtaa omat sisällöt CV:stä mainosmateriaaliin.

Kommentit

  1. Tervehdys , No niin vuosi yrittäjänä minicampissa koulutuksen napakka Piktochart-infograafi näköjään syntynyt. Ja aina löytyy näköjään uusia kikkoja. Tuo Photocollage oli itselleni tuntematon juttu. Ja mukava kuulla, miten sitä voi hyödyntää opetuksessakin. Jukka.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytännön osaamista simulaatio-opetuksella

Oppimisanalytiikka - apua oppimisprosessin ja oppimisympäristöjen kehittämiseen