Creative Commons ja avoimet oppimateriaalit
Mikä on Creative Commons
Avoimilla oppimateriaaleilla ymmärretään avoimesti saatavilla olevia opetukseen ja oppimiseen tarkoitettuja sisältöjä. Avoimuudella tässä yhteydessä tarkoitetaan vapaasti ja maksuttomasti käytettävää sekä muokattavaa materiaalia. Tämä voi tarkoittaa myös avoimesti lisensoitua sisältöä tai käyttäjän muokkausmahdollisuuksien rajaamista esimerkiksi kieltämällä materiaalin kaupallinen käyttö.
CC-lisenssi on käyttölupa, joka antaa luvan materiaalin hyödyntämiseen. CC-lisensoidun materiaalin käyttäjä voi hyödyntää materiaalia ilman erillistä lupaa. CC-lisenssi on teoksen tekijän antama lupa, joka syrjäyttää muiden sopimuslisenssien käyttörajoitukset. Materiaalien käyttöoikeudet vaihtelevat sen mukaan, millaisen lisenssimerkinnän tekijä on materiaalilleen hankkinut. Luvalla voidaan rajoittaa esimerkiksi käyttäjän mahdollisuutta muokata materiaalia tai käyttää sitä kaupallisiin tarkoituksiin. Esimerkiksi alla oleva merkki (kuva 1) tarkoittaa sitä, että teosta saa esittää ja jakaa, ei kuitenkaan kaupalliseen käyttöön. Teosta ei myöskään saa muokata.
Kuva 1. Esimerkki CC-peruslisenssistä.
Merkintöjä on erilaisia ja niihin voit tutustua tarkemmin täältä https://creativecommons.fi/lisenssit/.
Miten oma aineisto merkitään Creative Commons - lisenssillä?
Omassa opetustyössä taas syntyy usein laadukasta digitaalista opetusmateriaalia, josta hyötyisi moni kollega. Kuinka omaa materiaalia olisi järkevä suojata ennen jakamista? Creative Commons on noussut suosituksi ratkaisuksi näihin kysymyksiin.Itse tuotettu aineiso merkitään CC-lisenssillä kirjaamalla aineiston tekijä- ja nimi- ym. tiedot sekä valitsemalla halutut oikeudet nettisivulla https://creativecommons.org/choose/
CC-lisenssillä varustettua materiaalia käytettäessä tulee mainita seuraavat asiat:
- Tekijän nimi tai nimimerkki
- Linkki alkuperäiseen teokseen
- Linkki käytettyyn lisenssiin ja lisenssin nimi
- Mahdollinen teokseen on liitetty tekijänoikeushuomautus tai vastuunrajoituslauseke (Creative Commons n.d.)
CC-lisenssin hankkiminen omalle opetusmateriaalille on maksutonta ja yksinkertaista. Tämä video opastaa tiivistetysti: https://www.youtube.com/watch?v=71b9VJzyOv0&feature=youtu.beh
Miten Creative Commons -lisenssoitua aineistoa löytää?
Digitaaliset kanavat ja foorumit tarjoavat helpon mahdollisuuden erilaisten julkisten materiaalien löytämiseen ja hyödyntämiseen, niin opettajalle kuin opiskelijallekin. Mutta voiko verkosta napata ilman lupaa mitä tahansa materiaalia opetukseen tai opintoihin?Jos tarvitset esimerkiksi kuvitusta (tai muuta digitaalista materiaalia) omaan julkaisuusi, löydät netistä valtavan määrän kuvia, joita voit tietyin ehdoin käyttää. Kun tunnet CC-periaatteet, voit käyttää kuvia, jotka niiden tekijä on määritellyt vapaasti käytettäviksi.
Google on kätevä työkalu CC-kuvien etsimiseen. Valitsemalla Googlesta tarkennetun haun ja valitsemalla avautuvasta hakuikkunasta Käyttöoikeudet (Usage Rights) -pudotusvalikosta sen, millaisilla lisenssiehdoilla jaettuja kuvia etsit, on tie vapaa (katso kuva 2). Sen jälkeen voit kirjoittaa hakukenttään haluamasi hakusanat ja etsiä kuvia. Kun valitset kuvaa, kannattaa muistaa lähdekritiikki ja varmistaa, että kuvan jakanut sivusto on luotettava.
Kaikkein varminta on käyttää CC0-lisensoituja kuvia (ja muuta materiaalia). Näissä materiaaleissa tekijä ei halua varata itselleen mitään oikeuksia materiaaliin. Silti on hyvän tavan mukaista mainita tekijän nimi, vaikka lisenssi ei sitä vaadikaan.
Kuva 2. Googlen tarkennettu haku –toiminto.
Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen -hanke
Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen -hanke edistää avointen oppimateriaalin käyttöä kansallisella tasolla. Tällä hetkellä avoimet oppimateriaalit jakautuvat Suomessa useille toisistaan erillisille palveluille ja sivustoille. Opetuksessa käytetystä materiaalista osa on rajattu tietyn oppilaitoksen tai kurssin oppijoille erillisen tunnistautumisen taakse.Avointen oppimateriaalien käytön edistäminen hyödyttää eri oppiasteita ja avointen oppimateriaalien lisääminen tukee jatkuvaa ja avointa oppimista sekä opettajien välistä yhteistyötä.
Hankesuunnitelman mukaan tämän hankkeen tavoitteena on
- Selvittää avointen oppimateriaalien käytön edistämiseksi tarvittavat tekniset ratkaisut, ml. tietovarannot, kuvailutietoformaatit ja hakukäyttöliittymä
- Toteuttaa avointen oppimateriaalien käyttöä edistävä kansallinen oppimateriaalivaranto ja sen käyttöliittymät
- Koota palveluun laajasti avoimia oppimateriaaleja eri tahoilta
- Päättää palvelun jatkuvasta ylläpidosta
- Edistää tietoisuutta avointen oppimateriaalien käytänteistä ja eduista
Creative Commons YouTubessa
Kaikki sisällöntuottajat voivat merkitä ladatut videot Creative Commons käyttöluvan alaisiksi. Tavallinen YouTube-käyttölupa pysyy oletusasetuksena kaikille latauksille. Creative Commons käyttöluvat koskevat alkuperäissisältöä, joten itse tehtyjä videoita ei voi merkitä Creative Commons käyttöluvan alaiseksi, jos videosta on tehty Content ID vaatimus. Kun alkuperäisvideo merkitään Creative Commons käyttöluvan alaiseksi, annetaan koko YouTube-yhteisölle luvan käyttää ja muokata videota.
Mitä videoita voi merkitä Creative Commons käyttöluvan alaiseksi? Ladattu video voidaan merkitä Creative Commons käyttöluvan alaiseksi vain, jos myönnetään sille CC BY käyttölupa videon koko sisällölle. Esimerkkejä tällaisesta sisällöstä: itse luotu alkuperäinen sisältö, muut CC BY käyttöluvalla merkityt videot, vapaasti jaeltavat videot.
Jos videossa on musiikkia, sen kuvaukseen voi sisältyä tietoa videossa kuultavista kappaleista. YouTube lisää tällaisia tietoja automaattisesti joihinkin videoihin, joista musiikin tekijänoikeuksien omistaja on tehnyt vaatimuksen YouTuben oikeuksienhallinnointityökaluissa, kuten Content ID järjestelmässä. Tietoihin sisältyy yleensä linkki kappaleen musiikkivideoon tai muuhun viralliseen sisältöön, mikä helpottaa tutustumista uusiin kappaleisiin ja artisteihin.
Lisätietoa musiikin käytöstä YouTube videossa löytyy seuraavasta linkistä: https://youtu.be/wb-SHAk0zsQ
YouTuben Käyttöehdot on päivitetty Euroopan talousalueella sekä Sveitsissä heinäkuun 22. päivänä 2019 (https://www.youtube.com/static?template=terms).
Lähteet:
www.operight.fi
www.creativecommons.fi
https://creativecommons.fi/lisenssien-kayttoohje/
https://wiki.eduuni.fi/display/CscOppimateriaalivaranto/Hankkeen+kuvaus
Kommentit
Lähetä kommentti