Kuvat ja videot opetuksessa

KUVIEN JA VIDEOIDEN TEKIJÄNOIKEUKSIEN HUOMIOIMINEN OPETUKSESSA 
Kuvien käyttö opetuksessa 
Verkossa olevat kuvat ovat useimmiten tekijänoikeuden alaisia. Valokuvia ja piirroksia koskevat samat säännökset ja rajoitukset kuin muitakin tekijänoikeuslain alaisia aineistoja. Vastuu kuvan käyttämisestä on sillä, joka ottaa verkosta materiaalia osaksi omaa aineistoaan. Varminta on ladata kuvat sivuilta, joilla käyttöehdot ovat selkeästi luettavissa. Kuvien esittäminen julkisessa opetuksessa ei onnistu kuin kuvasitaattioikeuden perusteella, eikä kuvien muokkaaminen ole missään tapauksessa sallittua ilman lupaa. 
Esi- ja perusopetuksessa, lukiossa sekä maksuttomassa ja tutkintoon johtavassa ammatillisessa koulutuksessa on Opetushallituksen hankkima Kopioston lupa kuvamateriaalin käyttöön. Luvalla saa skannata julkaisuja sekä kopioida tekstiä ja kuvia avoimilta nettisivuilta. Kuvia voi myös liittää osaksi omaa opetusmateriaalia ja välittää etäopetuksen yhteydessä. Kuvamateriaali saa olla tallennettuna oppilaitoksen suljetussa verkossa kurssin ajan ja vain kyseisen kurssin opiskelijoiden nähtävissä. Opettaja voi säilyttää materiaalin itsellään myöhempää käyttöä varten. 

Videot ja tekijänoikeudet opetuksessa 
Videoiden esittäminen opetuksessa on aina luvan varaista. Opettajan tekijänoikeus -sivustolla kerrotaan, että vuodesta 2021 lähtien verkkovideoita saa esittää opetuksessa. Tähän mennessä mikään kirjoitettu säädös ei ole selvästi kertonut tilannetta ja vastuu videomateriaalin käytöstä on ollut opettajalla. Toistaiseksi verkkovideoita saa esittää opetuksessa vain, jos ne eivät ole elokuvateoksia, ja tätä tulkintaa opettajan ei ole aina ihan helppo tehdä. Elokuvien ja tv-ohjelmien esittämisessä on jo lupamekanismit, eli koulujen on maksettava niiden esittämisestä 
Opetushallituksen hankkimalla luvalla oppilaitoksissa voidaan katsoa Yle Areenan ja Elävän arkiston kotimaisia tv-ohjelmia televisiosta ja verkosta. Lisäksi Yle Oppimisen materiaalia voi käyttää opetuksessa vapaasti. Verkkovideoiden esittämiseen opetuksessa tarvitaan kuitenkin yleensä erillinen lupa. Yhteisöllisten videopalvelujen esim. Youtuben ja Vimeon materiaalin esittäminen riippuu niiden käyttöehdoista. Yleensä käyttö on sallittu vain henkilökohtaisesti, ei julkiseen esittämiseen. Videoiden käyttö on joissain tapauksissa sallittu CC-lisenssillä.  
Mielenkiintoinen edelläkävijä tekijänoikeuskysymyksissä on ollut Omnia. Omniassa opettaja saa esittää verkkovideoita pedagogisista syistä, kun video on laillisesti ja täysin julkisesti verkosta katsottavissa, ja kun videon tuottaja ei levitä videota ansaintatarkoituksessa. Omniassa opettaja on voinut esittää Youtubeen ladattuja opetusvideoita, vaikka niitä ei ole merkitty jaetuksi Creative Commons -lisenssillä. 
  
Kokemuksia verkko-opetusmateriaalien tuottamisesta 
Keuda osallistui vuosina 2015-2017 Safety and hygienesafer environment (SAFHY) hankkeeseen, jonka rahoittajana toimi Euroopan aluekehitysrahasto ja Central Baltic hankeohjelma. Hankkeessa tuotettiin digitaalista oppimateriaalia hoito- ja hoivatyön koulutukseen sekä puhdistuspalvelualan koulutukseen yhteistyössä virolaisten hankekumppaneiden kanssa. Materiaali koostui paitsi teksteistä, oppimistesteistä ja ammattisanastosta myös 5900:sta valokuvasta ja 120:stä videosta. Kuvin ja videoin tuotiin esille mm. lähihoitajan työtehtäviä, niiden eri vaiheita ja ammattialan työtehtävissä käytettäviä välineitä ja materiaaleja. Oppimateriaali tuotettiin neljällä kielellä: suomi, viro, venäjä ja englanti.  
Valokuvissa ja videoissa esiintyivät hankkeeseen osallistuneet opettajat kollegoineen, yhteistyökumppaneiden (esim. puhdistuspalvelualan yritysten ja terveyskeskusten) henkilökuntaa, potilaita, vapaaehtoisia sekä potilasta näyttelemään palkattuja avustajia. Opetusalan ammattilaiset suunnittelivat videot. Lisäksi annettiin editointiohjeet raakamateriaalille ja laadittiin luettava seloste jokaiseen videoon. Jokainen videointiin tai valokuvaukseen osallistunut henkilö allekirjoitti kuvausluvan, jossa määriteltiin tarkoin, miten tuotettua materiaalia käytetään ja levitetään.  
Kuvauksia edeltävän valmistelutyön määrä yllätti hankkeeseen osallistuvat opettajat. Valmistelulle olisi tärkeää varata riittävästi aikaa, sillä jokaisella otoksella ja kuvalla on oltava jokin merkitys osaamisen kehittymisen kannalta. Valokuva on tehokas väline opetuksessa, mutta kuvaamisessa on haasteensa. Kuvattava kohde, esim. työväline tai laite, on hyvä esittää oikeassa ympäristössä. Esim. steriileissä toimenpiteissä käytettävien instrumenttien kuvaaminen ei onnistu ikkunalaudalla, jossa valaistus saattaisi olla parhain, koska mielikuva työvälineen käytöstä ja käsittelystä piirtyy opiskelijan verkkokalvolle ja myöhemmin muistiin. Jokainen yksityiskohta kuvassa ja videolla vaatii harkintaa etukäteen: työntekijän ulkoiseen olemukseen ja siisteyteen on kiinnitettävä huomiota ja huomioitava esim. käytettävät työvaatteet ja jalkineet, koska niillä on merkitystä työturvallisuuden kannalta. Koska hoitotyössä pienet yksityiskohdat ovat tärkeitä, kuvauskaluston on hyvä olla ajanmukaista ja teknologialtaan kehittynyttä, jotta nämä saadaan tarkennettua ja tallennettua videolle. Tärkeää on myös ohjata kuvaajaa siinä, mitkä seikat työtehtävissä ovat olennaisia ja pitäisi tallentua kuviin ja videoihin.  
Oppimateriaalia pilotoitiin maahanmuuttajataustaisilla opiskelijoilla Keudassa. Opiskelijoiden mielestä runsas kuva- ja videomateriaali tukivat oppimista paremmin kuin materiaalin monikielisyys. Opiskelijat oppivat mielestään parhaiten katsomalla videoilta työtehtäviä. Hankkeen jälkeen oppimateriaalia on käytetty maahanmuuttajataustaisten opiskelijoiden oppimisen tukena. Lisäksi sitä on käytetty käänteisen luokkahuoneen (flipped learning) ajatuksella muillakin opiskelijoilla. Opiskelija opiskelee opiskeltavan asian etukäteen verkossa tekstin, videoiden ja kuvien avulla. Hän voi itsenäisesti tehdä alustalla oppimistestin ja saa siitä välittömän palautteen. Tämän jälkeen oppitunneilla voidaan suoraan aloittaa laboraatioharjoitukset, joissa esim. lähihoitajaopiskelija harjoittelee käytännön hoitotoimenpiteitä. Tämä vapauttaa opettajan käyttämään aikansa oppitunneilla niiden opiskelijoiden tukemiseen, jotka eniten tukea tarvitsevat. Opetustyössä on huomattu, että oppimateriaali tukee oppimista myös opiskelijoilla, joilla on oppimisvaikeuksia. Runsas kuvamateriaali auttaa hahmottamaan opiskeltavan asian, jos opiskelijalla on lukemisen tai luetun ymmärtämisen häiriö ja lyhyiden videoiden katsominen on mielekästä opiskelijoille, joilla keskittymiskyky ei riitä pitkien tekstien lukemiseen.  
Kuvan ja videon elämänkaari voi olla lyhyempi kuin tekstin. Vaikka sisältö oppimisen kannalta olisi vielä käyttökelpoista, video tai kuva voi tunnelmaltaan vanheta nopeasti (työvaatteet, hiustyylit, kalusteet jne.). Teknologian kehittyminen lisäksi vaikuttaa siten, että uusia työvälineitä ja työssä käytettäviä laitteita tulee markkinoille lähes päivittäin. Pari vuotta aiemmin tehty materiaali ei ehkä edustakaan enää uusinta uutta tai tuo esille ajantasaisia käytänteitä. Opetusmateriaalia, joka sisältää paljon kuvia ja videoita on tarpeen päivittää usein tai etukäteen jo pohtia, millainen oppimateriaali kestää paremmin aikaa ja panostaa siihen.  
 Lähteet: 
  
  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Käytännön osaamista simulaatio-opetuksella

Medialukutaito Infograafi sekä kuvien ja videoiden käyttö opetuksessa

Oppimisanalytiikka - apua oppimisprosessin ja oppimisympäristöjen kehittämiseen